ULUSLARARASI ÖZEL HUKUK
ULUSLARARASI ÖZEL HUKUK
- Yabancı mahkemelerce verilmiş boşanma kararlarının Türkiye'de tanınması ve tenfizi,
- Uluslararası miras davaları,
- Uluslararası velayet davaları,
- Yurtdışındaki vatandaşlarımız için taşınmaz alım-satım, kiraya verilmesi ve danışmanlık hizmetleri,
Uluslararası hukuk kavramı aslın bir kamu hukukunun dalı olarak bilinir. Uluslararası devletler arasında yaşanan ilişkiler belli bir hukuk temeline dayandırılarak işlemlerin yürütülmesi gerekmektedir. Bu konuda devletleri sınırlayan uluslararası hukuk kavramı vardır, devletler uluslararası hukuk kavramına uyarak bu hukuki normlar çerçevesinde işlemlerine devam etmek zorundadır.
Uluslararası hukuk kavramı, küresel boyutta uluslararası ilişki kuran devletler için oluşturulmuş olan bir disiplindir. Uluslararası ilişkileri hukuksal temele dayandırarak inceleyen bir bilimdir. Uluslararası boyutta sadece devletleri değil örgütleri ve farklı kurumları da bağlayan kısacası uluslararası boyutta tüm toplumu ifade eden bir kavramdır.
Uluslararası hukuk kavramı dünyanın küreselleşmeye başlamasıve devletlerin birbirleri ile daha fazla etkileşim içine girmeleri, farklı ticaretyollarının oluşması gerek uçak gerek gemi gerekse arabalarla farklı şekillerdeticari ilişkilerin uluslararası seviyede artış göstermesi ile birlikteuluslararası hukuk kavramı önemini arttırmış ve artık bir gereklilik halinegelmiştir.
On beşinci ve on altıncı yüzyılda egemen ulusal devletlerin ortaya çıkması ile artık uluslararası düzeyde bir takım sınırlandırıcı kurallar önemini arttırmış ve zorunlu hale gelmiştir. Bu ihtiyaçtan dolayı ortaya uluslararası hukuk kavramını içine alan düzenlemeler çıkmıştır. Bu düzenlemeler ile artık uluslararası düzeyde ilişki içinde olan devletleri, örgütleri ve kurumları sınırlandıran bir takım ortak kurallar belirlenmiştir. Günümüzde dünyanın küresel hale gelmesi ve ticari ilişkilerin uluslararası düzeyde her geçen gün artması ile birlikte uluslararası hukuk kavramı önemini hızlı şekilde arttırmıştır. Hal böyle olunca uluslararası düzeyde bir takım anlaşmazlıklar ve uyuşmazlıklar ortaya çıkmış ve kurumlar bu konuyu çözebilmek için gerekli yerlerden destek almaya başlamışlardır. Biz de bu konuda uluslararası hukuk kanunlarına hakim olan avukat arkadaşlarımız ile sizlere en faydalı bilgiyi vermek ve yönlendirmek için elimizden gelen desteği sağlamaktayız..
ULUSLARARASI HUKUK NEYİ DÜZENLEMEKTEDİR?
Genel olarak devletler ve örgütlerin uluslararası alanda yaptıkları ilişkileri düzenleyen ve sınırlayan bir disiplindir. Uluslararası alanda devletler ya da örgütlerin neye ihtiyacı varsa uluslararası hukuk da bunun üzerinde çalışarak sonuca ulaştırır. Yani uluslararası hukukun devletler arası uyuşmazlıklara ışık tuttuğu ve bu konuda önemli yaptırımlara sahip olduğunu söylemek doğru olacaktır.
Uluslararası hukuk kavramı devletlerin iç hukuk kurallarınagöre kıyaslama yapıldığında henüz gelişme aşamasında yer almaktadır.Uluslararası hukuk kavramı ile ilgili olarak bir takım farklı yaklaşımlarmevcuttur bunların neler olduğuna maddeler halinde göz atmak gerekirse;
· Doğal hukuk düşüncesi
· Pozitivizm
· Tekçi yaklaşım
· Realizm
· Marksizm
Uluslararası hukuk kavramının ortaya çıkması veuygulanabilir olması önemlidir. Yani uluslararası hukuk kavramı aktif şekildeyürürlükte iken büyük devletlerin bir takım küçük ve güçsüz devletlerisömürmesi ya da iç işlerine karışması mümkün oluyorsa o zaman uluslararasıhukuk kavramını tekrar gözden geçirmeli ve bunun üzerinde biraz dahaçalışılması gerekmektedir.
Çünkü uluslararası hukuk kavramı henüz çok daha gelişme aşamasında olmasından dolayı oldukça zayıftır. Devletlerin iç hukuk kuralları ile kıyaslanamayacak seviyede zayıf kalmaktadır. Uluslararası hukuk kavramı eksik de olsa yürürlükte mevcuttur, ancak bu hukuk disiplininin merkezi bir otorite tarafından yürütülmediği için hukuki açıdan bir takım sıkıntılar ortaya çıkmaktadır. Yani eksik ve sıkıntılı da olsa uluslararası hukuk kavramı mevcuttur.
Uluslararası hukuk alanında farklı düşünceler ortaya atılmış ve bu düşünceler de bir takım tezlerle desteklenmiştir. Ancak her ne olursa olsun uluslararası hukuk alanında ciddi şekilde sorunların ortaya çıkması da engellenememiştir. Uluslararası alanda yaşanan bu sıkıntılar ve sorunlar kısa zamanda çözülebilmesi ancak sağlam bir uluslararası hukuk disiplini ile mümkün olabilir.