İsim; kişiyi başka insanlara tanıtan tanımlardan birisidir. Her kişinin bir isminin olması ve bu ismin nüfus siciline yazılması yasalar vasıtası ile zorunlu kılınmıştır. İsim değiştirme davası ile davacı, sahip olduğu ismi tümüyle değiştirmekte veya mevcut ismine yeni bir isim ekleyebilmektedir. Bu dava ile davacı, isminde mevcut olan bir hatayı ortadan kaldırarak ismini düzeltme yoluna gitmektedir.
İsim Değiştirme Davası Nasıl Açılır?
Kişinin ismini değiştirmek için başvurduğu hukuki sürece isim değiştirme davası denmektedir. Uygulamada e-devlet veya nüfus müdürlüğünden yapılan değişiklikler basit yazım yanlışları için geçerli olmaktadır. Ancak ismin tamamıyla değişebilmesi için dava açılması şartı aranmaktadır. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu Madde 27’deisim değiştirme konusu şu şekilde düzenlenmiştir: “Adın değiştirilmesi, ancak haklı sebeplere dayanılarak hâkimden istenebilir.” İsim değişikliği davasında adını haklı gerekçeler ile değiştirmek isteyen kişi bu haklı nedenleri ispat etmek zorundadır. Nüfus kaydında yer alan ismi ile çevresinde, iş yaşamında ve sosyal çevresi tarafından bilinen ismi farklı olan kişi, bu hususları ispatlamak durumundadır. İsim değişikliği davasında süre sıkıntısı bulunmamakta ve isim değişikliği hususunda haklı nedenlere sahip olan herkes istediği zaman davasını açabilmektedir.
İsim değiştirme davası kişinin ikametgâhının bulunduğu yer Asliye Hukuk Mahkemesi’ne vereceği dava dilekçesi ile açılmaktadır. Dava dilekçesinde, isminin değiştirilmesi için gereken haklı nedenler gerekçe olarak gösterilmeli ve bu sebeplerin ispatları da sağlanmalıdır. Dava dilekçesinde karşı taraf Nüfus Müdürlüğü olarak gösterilir. Bu sebeple de duruşmaya da Nüfus Müdürlüğünden bir temsilci katılmaktadır. Dava dilekçesinde ismin değiştirilmesinin haklı nedenini gösteren belgelerin sunulması durumları da gerekli olabilmektedir. Ayrıca isim değiştirme davalarında tanık delili önemli olmakta ve dilekçede mutlaka tanık deliline dayanılması gerekmektedir. Bu açıdan isim değiştirme dava süreçlerinde konusunda uzman olan bir avukattan yardım almak daha sağlıklı sonuçlar almaya sebep olacaktır.
İsim Değişikliği Nasıl Yapılır?
4721 Sayılı Medeni Kanunun 27. Maddesine göre; “Adın değiştirilmesi, ancak haklı sebeplere dayanılarak hâkimden istenebilir. Adın değiştirildiği nüfus siciline kayıt ve ilân olunur. Ad değişmekle kişisel durum değişmez.” ifadesine yer verilmiştir. Medeni Kanunun 27’nci maddesiyle ismin değiştirilmesinin haklı sebeplerine değinilmiş ancak maddenin haklı sebepten ne kastettiği ve nelerin haklı sebep sayılabileceği belirtilmemiştir. Bu noktada bu nedenlerin kabulü hâkimin takdirine bırakılmıştır. Haklı sebep konusu her davada ayrı koşullara bağlı olarak değişmekte ve özel koşullara göre hâkim tarafından belirlenmektedir. Hâkim; haklı sebepleri belirlerken bazı şartları gözetmektedir:
- Kişinin mevcut isminin; gülünç, çirkin, iğrenç veya ahlaka aykırı bir anlam taşıması,
- İsmin telaffuzunun güç olması,
- Aynı adın birden fazla kişi tarafından kullanılması ile karışıklığa neden olması,
- Din ve uyruk değiştirme,
- Kişinin başka bir ad ile tanınması,
- Adın kişinin ilerlemesine veya ticari faaliyetlerine engel olması,
- Kullanılması yasak olan öz ad veya soyadların kullanılıyor olması
- Mesleki gerekçeler olması,
- Kişiye zarar verecek siyasi, ahlaka aykırı isimlerin sahip olunması gibi durumlar haklı nedenlere örnek olabilmektedir.
İsim Değişikliği Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme Neresidir?
Nüfus kayıtlarına ilişkin düzeltme davaları, düzeltmeyi isteyen şahıslar ile ilgili resmî dairenin göstereceği lüzum üzerine Cumhuriyet savcıları tarafından yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki görevli asliye hukuk mahkemesinde açılmaktadır. Dolayısıyla adın değiştirilmesi için açılacak davalarda Asliye Hukuk Mahkemesi görevli olmaktadır.
İsim Değiştirme Davasında Haklı Nedenin Olmaması Halinde Ne Olur?
Kişinin isminin değiştirilmesi için haklı neden olmaması durumunda Nüfus Müdürlüğünce gönderilen temsilci vasıtası ile ismini değiştirmek isteyen davacının talebine itiraz edilebilmektedir. Bunun sebebi ise isim değiştirme davalarında; davalı karşı taraf Nüfus Müdürlüğü’dür. Bu nedenle karşı taraf olarak Nüfus Müdürlüğü duruşmalara bir temsilci göndererek katılım sağlamaktadır.
İsim Değiştirme Davası Kime Karşı Açılır?
İsim değişikliği davasının tarafları söz konusu olduğunda; davanın babaya karşı açılacağı sanılmaktadır. Ancak sanılanın aksine isim değişiklik talebinde bulunan kişi, bu davada davacı taraf olmaktadır. Davalı ise nüfus idaresi olarak belirlenmiştir. İsim değiştirmek isteyen kişi, söz konusu davayı bizzat kendisi açmak zorundadır. Ancak, hak ve menfaat kaybı yaşamamak için bir avukat aracılığı ile de isim değişikliği davası açabilmektedir.
İsim Değiştirme Davası Ne Kadar Sürer?
İsim değiştirme davası, yetkili mahkemenin iş yükü ve yoğunluğuna göre değişmektedir. Genellikle 2 ya da 4 ay arasında bir gün verilmekte olup; belge ve evrak ya da işlemlere ilişkin bir problem bulunmuyor ise dava tek duruşmada sonuçlanmaktadır. Davada kararın kesinleşmesi ile birlikte karar Basın İlan Kurumu’na bildirilmekte ve ilanı sağlanmaktadır. Kurum aracılığı ile kararın ilanı gerçekleştirilir ve ilanlı gazete mahkemeye iletilmektedir. Bu süreç ise 1 veya 2 hafta sürmektedir. İlanın mahkemeye ulaşmasını takiben mahkeme, kararı nüfus dairesine iletmektedir. Bunun sonucunda isim değişikliği yapan kişi yeni kimliğini nüfus müdürlüğünden alabilmektedir.
Boşanma Sonrası Soyadı Değişikliği Nasıl Yapılır?
Boşanma kararı ile yaklaşık 20 – 40 gün sonra gerekçeli karar yazılmaktadır. Bu kararın taraflardan birinin talebi ile tebliğ ettirilmesi gerekmektedir. Bu tebliğ yaklaşık 1 ay kadar sürmektedir. Karar tebliğinden sonra 2 haftalık itiraz süresi bulunmakta ve bu süre içerisinde de mahkemeye itirazdan feragat dilekçesi verilerek kısaltılabilmektedir. Belirtilen bu süre geçtikten sonra (karara itiraz edilmemişse) karar kesinleşir ve 5 gün içerisinde boşanma kararı nüfus işlemlerine geçmektedir. Boşandıktan sonra nüfus cüzdanının, kimliğin değiştirilmesi için nüfus müdürlüğüne, yurt dışında konsolosluğa başvurulabilmektedir. Nüfus cüzdanının değişmesi ile kadının soyadı kimlikte yeni hali ile yazmaktadır.
İsim değiştirme davası ve diğer hukuki konular ile ilgili olarak avukatlık hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.