Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi Nedir ?
Türk medeni kanunu' nun 219. maddesinde belirtildiği gibi; her eş bu mal rejimi süresi içerisinde karşılığını verip elde ettiği mal varlığı değerleri olarak tanımlanmıştır.
Hangi Mallar Edinilmiş Mal Olarak Kabul Edilir ?
Türk Medeni Kanunu mülkiyet başlığı altındaki TMK 218. maddesinde edinilmiş olan mallara katılma rejimi dahilinde malların iki başlık altında değerlendirileceğini belirtici amaçlı, edinilmiş mallara katılma rejimi, edinilmiş mallar ile eşlerden her birisinin kişisel mallarını kapsamaktadır denmiştir.
Türk Medeni Kanunu 219. maddesinde de sıralanmış olarak edinilmiş mallar hakkında bilgiler özellikle verilmiştir:
- Çalışma karşılığı olan edinimler,
- Sosyal güvenlik, sosyal yardım kurum ve kuruluşlarının ya da personele yardım amaçlı kurulan sandık ve benzerlerinden yapılan ödemeler,
- Çalışma yeteneği veya gücünün kaybından dolayı ödemesi yapılan tazminatlar,
- Kişisel mal gelirleri,
- Edinilmiş mallar olarak belirtilenlerin yerine geçebilen değerler,
Edinilmiş Mal Rejiminin Tasfiyesi Nasıl Yapılır ?
Edinilmiş mal rejiminin tasfiyesi teorik olarak tasfiye çift taraflı olmakla birlikte, edinilmiş malların tasfiyesi için dava açılması gerekmektedir. 01.01.2002 tarihinden sonraki boşanma davalarında, evlilik tarihinden bu tarihe kadar eski mal rejimi, 01.01.2002 tarihinden dava tarihine kadar yasal mal rejimi uygulanmaktadır. Fakat iki mal rejimi için yapılacak talepler tek bir davada yapılabilir. Edinilmiş malların rejiminin tasfiyesi davasında sunulabilecek her türlü delil dava dosyasına eklenebilir ve aynı zamanda tanıkla da ispatı yapılabilir. Edinilmiş olan mallara katılım rejimi tasfiyesi aşamasına gelindiğinde hesaba dahil edilecek olan mal ve değerler, eşlerin mal rejiminin sona erdiği zamandaki mülkiyet varlığı durumlarına göre değerlendirmesi yapılmaktadır. Ölüm olması durumunda ilk önce mal rejiminin tasfiyesi yapılır, sonrasında da miras paylarının hesaplaması yapılarak belirlenir. Miras payı ile ilgili doğan ve Sulh Mahkemeleri tarafından görülen davalarda, Aile Mahkemesinde görülen tasfiye davası bekletici mesele olarak görülecektir. Katılma alacağı ile ilgili zaman aşımı; B.K. m. 125 - 10 yıl, T.M.K.m. 178 - 1 yıldır. Katılma alacağı ödenmesi ile ilgili borçlu olan eş neleri ileri sürebilir sorusunun cevabı olarak; katılma alacağına ilişkin zamanaşımı 10 yıldır.
Konu hakkında daha detaylı bilgi almak için Kayseri'de boşanma avukatı Av. Ezgi Akdivit ile iletişime geçebilirsiniz.