Babalık Davası Nedir ?
Babalık davası, eşlerin arasında nikah olmadan çocuk doğması durumunda doğan çocuğun babasının belirlenmesi amacıyla açılan davadır.
Babalık Davasında Yetkili Mahkeme Nedir?
Babalık davasında görevli mahkeme aile mahkemesidir.
Babalık Davasını Kimler Açabilir?
Babalık davasını çocuk, anne, ya da çocuğa kayyım atanmış ise kayyım olarak atanan kişi açabilir.
Babalık davalarında davalı taraf kimdir ?
Babalık davalarında davalı taraf baba olmaktadır. Eğer baba vefat etmiş ise baba yerine onun yasal mirasçılarından birisi davaya taraf olarak katılabilir.
Babalık Savası Zamanaşımı Süresi Var Mı?
Daha önceden yasa gereği zaman aşımı bulunuyordu, fakat yeni yasal düzenlemeden sonra babalık davasında herhangi bir zaman aşımı yoktur.
Babalık Davasının İptali
Babalık davalarında iptal ve kabul işlemleri ancak kesin deliller sonucunda gerçekleşebilmektedir. Bu deliller arasında en geçerli olanı ise baba ile çocuk arasında dna testi işlemi uygulanmasıdır. Bu test uygulanmadan baba çocuğun babası olduğunu kabul etse dahi mahkeme tarafından geçerli kesin delil olarak kabul edilmemektedir.
Babalık Davası Masrafları Ne Kadar ?
Babalık davası için giderler ve harçlar haricinde dna testi masrafları da bulunmaktadır. Bu masraflar her yıl harçlar kanunu kapsamında güncellenmektedir.
Babalık davasında anne tarafının maddi hakları nelerdir ?
Babalık davası açılıncaya kadar annenin çocuğun belli masraflarını kendi başına karşılamasından dolayı babaya belli bir maddi bedel çıkarılma durumu vardır.
Babalık Davası Kaç Yıl Sürer ?
Bu dava süreci için kesin bir şey söylenmesine imkan yoktur. Çünkü babanın sağ olmaması veya başka durumlar, mahkemenin yoğunluğu dava sürelerini etkileyen unsurlar arasındadır. Babalık davalarında süre her mahkemede değişebilmektedir.
Babalık davasında velayet hakları nelerdir?
Babalık davası sırasında davalı taraf olan babanın mahkemeye gelemeyeceği durumlarda yani vefat halinde babanın yasal mirasçılarından birisine dava açılabilir. Eğer yasal herhangi bir mirasçısı yok ise kişinin son ikamet ettiği yerdeki yetkililere dava açılması söz konusu olabilmektedir. Bu durumlarda babalık karinesi geçerli olabilen durumlardandır. Eğer çocuk doğmadan 300 ile 180. gün arasında anne ile babanın cinsel ilişkide bulunduğu ispat edilirse babalık karinesi geçerli olacaktır.