Soybağının Reddi Davası Nedir ?

İlk olarak soybağının ne anlama geldiğini ve neyi temsil ettiğini açıklayacak olursak, kişiler arasındaki kan bağını ifade etmektedir diyebiliriz. Hukuksal anlamda ana, baba ve çocuk arasındaki bağları temsil ederek özellikle de medeni hukuku ve miras hukuku alanlarında etki göstermektedir. Soybağı ana ile çocuk arasında doğum yolu ile kurulurken, baba ile çocuk arasında da ana ile evlilik tanıma ve hâkim kararı ile bağ kurulmaktadır. Buradan da anlıyoruz ki bu durumlara Soybağı denilmektedir. Bunların dışındaki durumlarda ise evlat edinmekle de yine aynı şekilde soybağı kurulabilmektedir. 4721 sayılı medeni kanunlar çerçevesinde ise 286. Maddenin ve devamında soybağının reddine ilişkin olarak düzenlemeler sunulmaktadır.

Soybağının Reddi Davasını Kimler Açabilir ?

Soybağının reddi davaları ana, baba ve çocuk arasında gelişmektedir. Ana ile çocuk arasındaki bağı doğum süresi oluştururken, baba ile çocuk arasındaki bağı ise evlilik, tanıma ve mahkeme kararları oluşturmaktadır. Sonuç olarak da Soybağı kişiler arasındaki kan bağını temsil eden bir kavram olmaktadır. Hukuk bağlamında ele alınan soybağı ana, baba ve çocuk arasındaki ilişkiyi tanımlamakla birlikte bir de medeni hukuk ve miras hukuku arasındaki etkiyi doğurmaktadır. Her ne kadar sadece gerçek doğum ile karşılaşılan bu süreç bir de evlatlık edinilmesi ile birlikte de kurulabilir diyebiliriz. Düzenlemeleri ise 4721 medeni kanununun 286.maddesi ve devamında yer almaktadır. Özetle akılları karıştıran veya merak uyandıran bu dava sonuç itibari ile 3 kişiden herhangi biri tarafından açılabilir

Soybağının Reddi Davasında Görevli Mahkeme Hangisidir ?

Soybağının reddi davasında merak edilen mahkeme süreçleri ve ilgili mahkeme mercileri ise taraflardan birinin dava veya doğum sırasındaki ikamet etmiş olduğu yerleşim mahkemesinde açılmaktadır. Bu durum babalık davalarında ise ilgili mahkeme Aile Mahkemeleri olmaktadır. Tüm bunlardan anlayacağımız şu ki yerleşim yerlerindeki aile mahkemeleri soybağı reddi davasında yetkili ve görevli mahkemeler olarak bilinmektedir.Aile Hukukundan kaynaklı hususlarla ilgili olarak avukatlık hizmetlerimiz bakımından bilgi almak için iletişim kısmında yer alan bilgilerden bizimle iletişime geçebilirsiniz.Bin önceki makalemizde mirasta denkleştirme davası hakkındaki detaylı çalışmamızı inceleyebilirsiniz.

/ / Soybağının Reddi DavasıAnasayfaHukuki Makaleler